Lattiakaivon puhdistus estää hajuhaitat kosteissa tiloissa

Lattiakaivon puhdistus estää hajuhaitat kosteissa tiloissa

Lattiakaivojen puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti, ainakin neljä kertaa vuodessa. Näin lattiakaivoon ei pääse kertymään isoja tuppoja hiuksia, pölyä ja muuta likaa. Pitkään puhdistamattomana ollut lattiakaivo altistaa myös hajuhaitoille ja jopa vesivahingoille. Säännöllisesti tehty lattiakaivon puhdistus on nopea tehtävä. Mikäli tilaat meiltä viikkosiivouksen, lattiakaivon puhdistus voidaan lisätä työlistaan, jolloin voit itse vain nauttia suihkuista ja saunomisesta.

Lattiakaivossa on suositeltavaa käyttää myös suodatinta tai toiselta nimeltään hiussiepparia. Suodatin on helppo vaihtaa eikä lika pääse tukkimaan lattiakaivoa tai hiustupot kertymään hajulukkoon.  Suodatin tulee vaihtaa kuukauden välein.

Miten lattiakaivo puhdistetaan?

Jokaiselle lattiakaivon puhdistus tulee eteen varmasti jossain vaiheessa, joten lue tästä meidän vinkkimme lattiakaivon puhdistukseen:

 • Käytä aina suojakäsineitä lattiakaivon puhdistuksen yhteydessä
 • Juoksuta ensin vettä lattiakaivoon, jotta likainen seisonut vesi vaihtuu
 • Nosta lattiakaivon suojaritilä pois. Varo ettet vahingoita vesieristeitä, jos käytät avaamisessa apuvälineitä!
 • Poista ritilästä hiukset ja muu lika
 • Laita ritilä likoamaan hetkeksi yleispesuaineeseen tai tiskiaineeseen
 • Poista lattiakaivosta näkyvä lika ja suihkuta kaivoon yleispuhdistusainetta
 • Harjaa lattiakaivo vanhalla tiskiharjalla tai työhön tarkoitetulla lattiakaivoharjalla (harjassa on muuten myös kätevä koukku ritilän nostamista varten)
 • Laske lattiakaivoon puhdasta vettä
 • Harjaa ritilä ja kiinnitä ritilä takaisin paikoilleen
  • Mikäli ritilä on rosteria voit puhdistaa sen myös puhdistuskivellä tai taikasienellä

Huonosti vetävän viemärin avaaminen osana lattiakaivon puhdistusta

Mikäli lavuaari tai lattiakaivo vetää huonosti älä tartu heti voimakkaisiin putkenavaajiin. Kokeile ensin kaataa viemäriin seos, jossa on 1dl ruokasoodaa ja 2dl etikkaa. Anna vaikuttaa ja kaada perään kuumaa vettä. Tämä keino yleensä avaa heikosti vetävän viemärin.

Faktaa: Tiedätkö miten lattiakaivo toimii?

Useissa lattiakaivossa on hajulukko, joka toimii veden avulla. Lattiakaivoon kertyvä lika valuttaa veden pois. Näin hajulukko kuivuu, jolloin viemärissä olevat hiukset, lika ja niihin kertyneet bakteerit päästävät hajun bakteereineen leviämään huoneilmaan. Vesilukollisen lattiakaivon tehtävä on juurikin pitää viemärikaasut ja bakteerit viemärissä.

Lattiakaivon puhdistus
Vesi toimii lattiakaivossa hajulukkona kuten vasemmalla näkyy. Jos lattiakaivoon päätyy hiuksia, jotka ovat veden yläpuolella bakteerit päätyvät pois viemäristä niiden kautta ja vapautuvat huoneilmaan. Oikealla näkyy kuinka suodatin estää lian pääsemiseen hajulukkoon. Lähde: Suomela

Lomailijan vinkki: Puhdista lattiakaivot ennen lomalle lähtöä. Pyydä kukkien kastelijaa valuttamaan pieni määrä vettä viemäreihin. Näin estät ikävän viemärin tuoksun lomalta palatessa.

Saiko lattiakaivon puhdistus uuden merkityksen? Pidä huoneilma raikkaana ja puhtaana myös lattiakaivojen puhdistuksella. Muista huolehtia lattiakaivon säännöllisestä puhdistamisesta joko itse tai tilaa työ meiltä esimerkiksi kerran kuukaudessa.