Lieden ja liesituulettimen puhdistaminen

Lieden ja liesituulettimen puhdistaminen

Ruoanvalmistaminen on ihana vapaa-ajan harrastus etenkin, jos keittiö on puhdas ja viihtyisä. Pihvien paistaminen on huomattavasti miellyttävämpää kun liesituuletin vetää kunnolla ja liedellä ei käryä mitään ylimääräistä. Lieden ja liesituulettimen puhdistaminen on hyvä tehdä perusteellisesti ainakin kerran kuukaudessa. Jokaisen ruoanvalmistus kerran jälkeen liesi kannattaa pyyhkiä hyvin ja putsata isoimmat rasvatahrat liesituulettimesta ja seinistä.

Vinkkimme lieden ja liesituulettimen puhdistamiseen

Hoidamme lieden ja liesituulettimen puhdistamisen sovittaessa kotisiivouksen yhteydessä. Jaamme tässä meidän parhaat vinkkimme lieden puhdistukseen.

Ruoanvalmistus

Lieden käyttöikä pitenee säännöllisellä puhdistuksella. Puhdas liesi kuluttaa vähemmän sähköä kuin likainen, sillä yleensä lämmitykseen kuluu vähemmän aikaa pinnan ollessa puhdas. Likainen pinta on myös paloturvallisuusriski. Lieden materiaalista riippumatta tee pikapuhdistus jokaisen käyttökerran jälkeen eli pyyhi liedelle tippuneet ruoat ja tahrat heti pois. Kun liesi on jäähtynyt pyyhi se vielä kauttaaltaan kostealla keittiöliinalla ja kuivaa vaikka mikrokuituliinalla.

Huolehti aina, että liesi on hyvin jäähtynyt ennen kuin käytät puhdistusaineita. Mikäli olet valmistanut roiskuvaa, rasvaista ruokaa käytä puhdistamisessa käsitiskiainetta kuten Fairya, se irroittaa rasvan helposti ja soveltuu myös keraamiselle liedelle. Jos käytät muita puhdistusaineita muista varmistaa, että ne sopivat lieden materiaalille.

Keraamisen lieden puhdistaminen

Keraamiset- ja induktioliedet ovat korvanneet suuren osan vanhoista valurautaliesistä. Keraamisen ja induktiolieden pinta naarmuuntuu helposti, joten vältä kattiloiden ja patojen liikuttelua pinnan päällä. Älä myöskään käytä teräsvillaa, karhunkieltä tai muita hankaavia karkeita sieniä lieden puhdistamiseen. Kiinni palaneen lian puhdistamiseen suosittelemme erityisesti keraamiselle liedelle suunniteltua terää. Pesuaineena kannattaa käyttää keraamiselle liedelle tarkoitettua pesuainetta tai käsitiskiainetta. Muistathan, että keraamisen lieden pinta ei kestä esimerkiksi useissa ikkunanpuhdistusaineissa olevaa ammoniakkia. Käytä valkoviinietikkaa kiiltävän lopputuloksen saamiseen. Kuivaa lieden pinta pesun jälkeen talouspaperilla tai nukkaamattomalla ikkunaliinalla.

Valurautalieden puhdistaminen

Valurautalieden puhdistamiseen pätee hieman eri säännöt. Valurautaosia voi hyvin puhdistaa karhunkielellä tai muulla karkealla sienellä. Puhdista liesi kostutetulla karhunkielellä pyörittämällä valurautalieden pinnan kuvion suuntaisesti. Älä kuitenkaan hankaa liian kovaa. Varo naarmuttamasta valurautaisen osan ulkopuolella olevaa emalipintaa. Emalipinta kannattaa puhdistaa käsitiskiaineeseen kostutetulla keittiöliinalla. Huuhtele ja kuivaa koko liesi.

Liesituulettimen puhdistaminen

Liesituulettimen puhtaudella on iso merkitys myös kodin sisäilman laatuun, etenkin painovoimaisessa ilmanvaihdossa. Paksun pöly- ja rasvakerroksen peittämä ritilä ei päästä ilmaa kunnolla hormiin vaikka liesituuletin olisi täysillä. Liesituuletimen rasvasuodatin kannattaa puhdistaa ainakin kerran kuukaudessa. Mikäli rasvaritilä on todella likainen se täytyy liottaa kunnolla.

Liesituulettimia on nykyisin monenlaisia. Tarkista valmistajan materiaaleista ohje suodattimen irrottamiseen ja pesuun.

Näillä ohjeilla saat puhdistettua perinteisen metallisen rasvaritilän:

  • Kytke virta pois liesituulettimesta
  • Laita tiskialtaaseen kuumaa vettä sekä käsitiskiainetta tai vaihtoehtoisesti ruokasoodaa ja etikkaa
  • Irrota rasvaritilä
  • Upota ritilä tiskialtaaseen ja anna liota ainakin tunti
  • Emme suosittele pesemään rasvaritilää tiskikoneessa, sillä konetiskiaine voi muuttaa ritilän väriä
  • Liotuksen jälkeen harjaa ritilä vanhalla tiskiharjalla, huuhtele ja kuivaa
  • Pyyhi keittiöliinalla ja tiskiaineella liesituulettimen sisäosat, huuhtele ja kuivaa hyvin
  • Liesituulettimen lasin voit pestä ikkunanpesuaineella ja ikkunaliinalla. Mikäli lasi on hyvin rasvainen kannattaa se pestä ensin käsitiskiaineella ja huuhdella hyvin. Lopuksi vielä kiillotus ikkunanpesuaineella tai etikalla.

Kun puhdistat liesituulettimen säännöllisesti se vetää tehokkaasti myös voimakkaammat paistokäryt. Mitä useammin jaksat puhdistusta tehdä, sen nopeampi työ rasvaritilän puhdistus on.

Toivotamme teille nautinnollisia kokkaushetkiä puhtaassa keittiössä!