Mikä on paras vinkki uunin pesuun?

Mikä on paras vinkki uunin pesuun?

Uunin puhdistus

Uunin puhdistamiseen löytyy paljon erilaisia vinkkejä. Uunin pesu onnistuu niin kodin kuivakaapista löytyvillä aineilla kuin valmiilla uuninpesuaineilla. Mikäli uuniin on päässyt palamaan kiinni ruokajäämiä pidemmältä ajalta voi vastassa olla useamman kerran puhdistusurakka. Silloinkin kannattaa ensin testata ekologisempia tuotteita ja turvautua vasta viimeisenä vaihtoehtona voimakkaisiin uuninpuhdistusaineisiin. Mutta mikä on paras vinkki uunin puhdistamiseen?

Vinkit ekologiseen uunin puhdistamiseen

Normaaliin hieman likaiseen uuniin toimivat muutamat kodin ruokakaapista löytyvät perusaineet kuten ruokasooda, etikka, sitruuna ja jopa sokeripala. Ruokasooda on loistava apuri, mutta yhtä oikeaa ja parasta tuotetta ei ole. Ota kokeiluun seuraavat vinkkimme ja valitse oma suosikkisi uunin puhdistamiseen.

Ruokasooda on uunin puhdistuksen sankari

Puhdistaaksesi uunin ruokasoodalla tee sakea tahna ruokasoodasta, suolasta ja kuumasta vedestä. Kaikkea tulee suhteessa yhtä paljon. Sekoita aineet sekaisin ja levitä puhdistussienellä uunin pinnoille. Anna vaikuttaa noin tunti. Testaa pesutulos pyyhkäisemällä seos pois yhdestä kohdasta. Mikäli lika irtoaa hyvin pyyhi kaikki pinnat kostealla mikrokuituliinalla. Mikäli lika on tiukassa käytä apuna sientä, tiskiharjaa tai erittäin karheaa karhunkieltä. Tällä konstilla saat hieman likaantuneen uunin lähes uudenveroiseksi.

Oletko kokeillut etikkaa uunin puhdistamisessa?

Ruokasoodan, kuuman veden ja etikan seos toimii myös. Seokseen pätee samat mittasuhteet eli kaikkia aineita yhtä monta ruokalusikallista. Levitä tahna uuniin ja anna vaikuttaa jälleen noin tunti. Pyyhi uuni kostealla liinalla tai hankaa sienellä puhtaaksi.

Vinkki uunin pesuun: kokeile lisätä seokseen hieman sitruunaa, jolloin seoksesta tulee vieläkin voimakkaampi happaman ja emäksisen aineen reagoidessa keskenään.

Ennen kuin käytät etikkaa varmistathan, että uunisi kestää sitä. Emalipinnat eivät välttämättä tykkää happamista aineista.

Kaipaako uuni vain kevyttä puhdistusta ja raikastusta?

Pelkkä etikka riittää pinnoiltaan melko puhtaan uunin raikastamiseen. Kaada etikkaa uunin kestävään astiaan. Lämmitä uuni 50 asteiseksi ja anna etikka-astian olla uunissa noin tunti. Jäähdytä uuni ja pyyhi uunin pinnat vielä kostealla mikrokuituliinalla.

Isoäidin vinkki uunin puhdistamiseen

Isoäitini käytti sokeripalaa etenkin uunipeltien puhdistamiseen. Tilkka etikkaa pellille ja hankaus sokeripalalla. Tämäkin siivouskeino kannattaa kokeilla, mikäli ruokasooda on päässyt kovan siivouksen jäljiltä loppumaan.

Uunin puhdistus pesuaineilla

Kun ruokakaapin aineet on kokeiltu, voit seuraavaksi siirtyä varsinaisiin pesuaineisiin, nimittäin mäntysuopaan ja tiskiaineeseen.

Tiesitkö, että mäntysuovalla voi pestä uunin?

Levitä vedellä laimennettua mäntysuopaa uuniin. Kuumenna uuni 50 asteeseen ja anna vaikuttaa noin 10 minuuttia. Pyyhi tai harjaa mäntysuopa pois ja pyyhi vielä lopuksi huolellisesti märällä liinalla ja kuivaa hyvin. Jos uunissa on paljon rasvatahroja, toteuta sama uunin pesutapa käsitiskiaineella.

Todella pahasti likaantuneen uunin puhdistaminen

Mikäli edellä mainitut keinot eivät tehoa on uuniin päässyt palamaan lika todella tiukasti kiinni. Ota viimeisenä keinona käyttöön uuninpuhdistusaine. Käytä käsineitä ja suojaa lattia hyvin. Aineet ovat todella voimakkaita, joten lue ohjeet tarkoin ja huuhtele aine erittäin hyvin pois ennen uunin käyttöä ruoanvalmistamiseen.

Kun viimein olet saanut uunin hohtavaksi kiinnitä huomio ruoanvalmistutapoihin. Käytä riittävän suuria uunivuokia, käytä pellillä aina leivinpaperia, laita uunin alatasolle leivinpaperilla vuorattu pelti, jos teet hyvin rasvaista ruokaa. Pyyhkäise uuni aina käytön jälkeen.

Lieden ja rasvasuodattimen puhdistus

Uunin puhdistus innostaa puhdistamaan myös lieden ja rasvasuodattimen. Täytä tiskiallas kuumalla vedellä, lisää joukkoon ruokasoodaa ja etikkaa, kumpaakin noin 1dl. Irrota rasvasuodatin, laita ritilä altaaseen ja anna liota muutama kymmenen minuuttia. Harjaa ritilä vielä tiskiharjalla, huuhtele ja kuivaa. Muista pyyhkiä myös liesituulettimen sisäosat kun ritilä on irrotettuna.

Keraamisen lieden saat hohtavaksi lieden puhdistusaineella tai pyyhkimällä pinnan jokaisen käytön jälkeen kostealla liinalla. Keraamisen lieden puhdistamiseen ei kannata käyttää liian karheita puhdistussieniä eikä myöskään ammoniakkia sisältäviä pesuaineita. Ruokasoodaa ja etikkaa voi kokeilla myös lieden puhdistamiseen. Keraaminen liesi kannattaa pesun jälkeen kiillottaa vaikka talouspaperilla. Muista, ettet koskaan levitä puhdistusaineita kuumalle liedelle.

Kun yksi kohta keittiöstä hohtaa, fiilis on mahtava ja arvatkaas mitä, usein tulee huomaamattaan siivottua myös koko keittiö hohtavaksi. Mikäli et saa siivousinnostusta herätettyä itsessäsi vaan muut asiat vievät kaiken ajan, tilaa meiltä kodin siivouspalvelu.

Extra vinkki kokkaajalle

Mikäli teräskattilaan on palanut jotain tiukasti kiinni, kiehauta vesi ja lisää sekaan konetiskiainetta. Kiehauta ja harjaa. Myös tiukkaan palanut lika irtoaa.