Siivousvinkki: saumojen pesu

Siivousvinkki: saumojen pesu

Kylpyhuoneen saumojen väri valitaan usein kaakeleiden värin mukaan. Valkoisen kaakelin parina kaunis norsunluun valkoinen sauma-aine näyttää kauniilta. Mutta mitä ihmettä saumoille tapahtuu jo muutamassa kuukaudessa? Saumat muuttuvat likaisen näköisiksi, kellertäviksi tai harmahtaviksi. Tämä johtuu niin pesuainejäämistä, liasta kuin myös vesijohtovedestä. Vedessä voi olla alueesta ja putkista riippuen mm. kalkkia, rautaa, kuparia, nikkeliä tai muita metalleja. Nämä kaikki aiheuttavat ajan kuluessa värjäytymiä niin kaakeleihin kuin saumoihin. Saumojen pesu säännöllisesti auttaa välttämään värjäytymiä ja lisäksi saumat kannattaa suojata säännöllisesti. Saumojen puhdistukseen voi käyttää valmiita pesuaineita tai kodin kuivakaapista löytyviä aineita kuten sitruunaa, ruokasoodaa, piimää tai etikkaa. Lue alta vinkkimme ja testaa.

Kotisiivous

Näin peset kylpyhuoneen saumat

Aloita saumojen puhdistus kastelemalla kylpyhuone lämpimällä vedellä. Mikäli käytät valmista puhdistusainetta tarkista käyttöohje. Koska kylpyhuoneessa on sekä rasvaista likaa, etenkin suihkutilan lattialla, että kovaa likaa kuten kalkkia tarvitset sekä happaman että emäksisen pesuaineen. Käytä aineita huolellisesti sillä väärinkäytettynä aineet voivat vahingoittaa erilaisia pintoja. Hapan eli ph-arvoltaan alle 7 oleva pesuaine tehoaa kovaan likaan kuten kalkkiin, vaikkei sitä kokonaan poistakaan. Lavuaarin ympärillä ja suihkun lattialla saattaa taas olla enemmän rasvalikaa, jonka saa poistettua parhaiten emäksisellä pesuaineella, jonka ph on yli 7. Tällainen pesuaine on esimerkiksi tiskiaine. Parhaan lopputuloksen saat kun peset kylpyhuoneen kaakelit ja saumat sekä emäksisellä että happamalla pesuaineella.

Ruiskuta tai levitä puhdistusaine saumoihin alue kerrallaan. Anna aineen vaikuttaa hetki etenkin likaisimmissa kohdissa kuten kulmissa, lattianrajassa ja lattiakaivon saumoissa. Pese saumat sienellä tai pehmeällä harjalla kauttaaltaan. Jos saumat ovat silikonia niitä ei saa harjata harjalla lainkaan. Pese silikonisaumat mikrokuituliinalla. Huuhtele ja kuivaa kaikki pinnat ikkunalastalla. Muista puhdistaa samalla myös lattiakaivot, vinkkimme siihen löydät täältä.

Mikäli kylpyhuoneen kaakeleiden ja saumojen pesusta on pitkä aika ja likaa näyttää olevan pinnoilla paljon suosittelemme kokeilemaan höyrypuhdistusta tai kääntymään ammattilaisten puoleen. Kuuma höyry sekä puhdistaa että desinfioi likaiset pinnat.

Saumojen pesu keittiökaapista löytyvillä tuotteilla

Voit käyttää puhdistukseen myös keittiöstä löytyviä happamia tuotteita kuten piimää, etikkaa, sitruunahappoa tai sitruunaa, jonka pinnalla on suolaa. Älä annan sitruunan kuivahtaa pinnoille vaan anna vaikuttaa maksimissaan 15 minuuttia. Lavuaarin puhdistamiseen taas voit testata ruokasoodan ja veden seosta. Vaikka käytät ekologisia kodin puhdistusmenetelmiä, muista silloinkin huolellinen pintojen huuhtelu ja kuivaus.

Suojaa saumat säännöllisesti

Huolellisen pesun ja kuivauksen jälkeen voit käsitellä saumat vielä saumasuoja-aineella, joka ehkäisee värjäytymiä ja pinttymiä. Tämä kannattaa tehdä säännöllisesti, mutta ainoastaan puhdistetuille saumoille.