Unohtuiko saunan pesu?

Unohtuiko saunan pesu?

Saunan pesu on yhtä tärkeää kuin muiden kosteiden tilojen. Etenkin pöly ja kiuaskivistä irtoavat murut kertyvät lauteiden alle. Lue alta parhaat vinkkimme kylpyhuoneen ja saunan pesuun.

Vinkit kylpyhuoneen siivoukseen

Kylpyhuoneen ja saunan siivoaminen kannattaa yhdistää muun asunnon viikkosiivoukseen. Samat säännöt pätevät myös kylpyhuoneeseen kuin muihin tiloihin, siivoa puhtaasta likaiseen. Näin et levitä likaa liinan mukana puhtaampiin pintoihin. Noudattamalla seuraavaa vinkkilistaa, kylpyhuoneen jokainen kohta tulee siivottua.

  1. Pese ensin peilit ja lasiovet kostealla mikrokuituliinalla, kuivaa peililiinalla ja kiillota ikkunanpesuaineella. Hyödynnä samaa menetelmää kuin ikkunanpesussa.
  2. Suihkuta kylpyhuoneen pesuainetta saumoihin, kaakeleihin, lavuaareihin ja wc-istuimeen. 
  3. Pyyhi tasot ja kaappien ovet.
  4. Vaahdota puhdistuskivellä hanat ja esim. metallinen lattiakaivo. 
  5. Harjaa saumat saumaharjalla ja kaakelit tarpeeksi karkealla sienellä. 
  6. Huuhtele kaikki pestyt pinnat suihkulla. 
  7. Kuivaa seinät lastalla, tämä on tärkeä vaihe etenkin, jos vesi on kalkkista.
  8. Kiillota lopuksi hanat ja lavuaarit peililiinalla.
  9. Pese viimeiseksi wc-istuin. Useimmista muovikantisista istuimista saa irroitettua istuinosan, joka helpottaa huomattavasti siivoamista. Pyyhi ensin puhtaalla mikrokuituliinalla vetopainike tai -nuppi sekä koko päälliosa. Pese sitten sisäosat harjalla ja reunat märällä mikrokuituliinalla. Mikäli wc-istuin on hyvin pinttynyt voit käyttää valkaisemiseen kloritea. Mutta muista varoa, ettei ainetta roisku lattialle tai tekstiileille, sillä se poistaa värin varmasti esim. sukkien pohjista. Istuinosien reunojen puhdistukseen voi riittää myös puhdistuskivellä hankaus. Muista pitää erillään muiden tilojen puhdistusvälineistä wc-istuimeen käytetty puhdistuskivi ja mikrokuituliina. 

Saunan pesu

Kurkkaa kiukaan ja lauteiden alle. Yleensä pöly ja kiuaskivien kivimurut kertyvät sinne. Joten säännöllinen imurointi ja moppaus on tarpeen. Tarkista samalla myös saunan lattiakaivon tilanne ja poista tarvittaessa lika, pöly ja hiuskertymät.

Muutaman kerran vuodessa on syytä pestä myös saunan seinät ja lauteet. Kastele saunan puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puunsyyt aukeavat. Harjaa pinnat mäntysuopavedellä tai saunan puhdistusaineella. Vältä muita pesuaineita, koska niitä voi imeytyä puuhun ja vapautua saunan lämmityksen yhteydessä hengitysilmaan. Huuhtele huolellisesti ja suihkuta sauna kauttaaltaan lopuksi viileällä vedellä, jotta puunsyyt sulkeutuvat. Pidä saunaa hetki päällä nopeuttaaksesi kuivumista.

Sauna pysyy puhtaampana kun peseydyt ennen saunaan menoa ja käytät laudeliinaa lauteiden suojana. Jätä sauna aina hetkeksi päälle saunomisen jälkeen nopeuttaaksesi kuivumista.

Muut saunan ja kylpyhuoneen huoltotoimenpiteet

Puhdas kylpyhuone

Vaihda ilmanvaihtokanavien suodattimet tasaisesti. Pyyhi joka siivouksen yhteydessä pölyt ilmanvaihtokanavien suulta. Puhdista lattiakaivot säännöllisesti välttääksesi tulvimisriskin sekä hajuhaitat. Muista huoltaa myös wc-harja säännöllisesti.

Siivousvinkki: Käytä värillisiä mikrokuituliinoja, jolloin voit värikoodata liinat paikkojen mukaan. Sininen kiillottamiseen. Vihreä pinnoille. Oranssi seinille. Punainen wc-istuimelle. Siivousliinat kannattaa pestä 90 asteessa jokaisen siivouksen jälkeen.

Vinkit kalkin poistamiseen

Kylpyhuone ja kosteat tilat aiheuttavat päänvaivaa etenkin alueilla, joissa vesi on hyvin kalkkista. Kertyneitä kalkkitahroja ei saa irti pikakonstein, mutta kalkkisaostumien kertymistä voi ennaltaehkäistä. Kylpyhuoneen säännöllinen siivous, kaakelien ja saumojen pesuineen, pienentää kalkkimäärien kerrostumista. Tärkeää on myös suihkutilojen huolellinen kuivaus aina suihkun jälkeen.

Kalkki on kurja kylpyhuoneen kaveri, se tekee vaaleita jälkiä tummaan pintaan ja harmahtavia likaisen näköisiä jälkiä valkoiseen pintaan. Ja kerrostuttuaan kalkki pysyy tiukassa. Netti on pullollaan vinkkejä kalkin poistamiseen kaakeleista ja myös kauppojen hyllyiltä löytyy kalkinpoistoainetta. Karu tosiasia kuitenkin on, että kalkki ei lähde millään konstilla pois yhdellä yrittämällä. Ainoa varma tapa on liottaa kalkkia etikalla useiden viikkojen ajan. Kastele etikalla esim. talouspaperia ja vuoraa kalkkiset pinnat sillä, anna vaikuttaa useampi tunti. Etikka irrottaa kalkkia hiljalleen. Suihkutila on kuivattava jokaisen käytön jälkeen ja laitettava aina uusi etikkakerros vaikuttamaan. Tämä metodi vaatii huolellisuutta ja kärsivällisyyttä, mutta fiilis on mahtava kun kalkki hiljalleen alkaa kadota.

Juhannuksen kunniaksi lue täältä ohjeet saunavihdan tekemiseen!